Saturday, December 11, 2010

sabtu

salam..

pagi sabtu yang ceria.. aku gagahkan diri untuk bangun awal hari ni..
kerana mahu menukar minyak enjin kereta yang sudah sampai masanya..

agak sukar juga memutar 'oil filter' memandangkan ini kali pertama aku membukanya..
minyak hitam.. mach5 tu ku kumpul dari saki baki yang sebelum ni..
jadi boleh lah berjimat sikit..

syukurlah semuanya ok..

menjelang tengah harinya pula .. aku ke kelang untuk menukar dua biji tayar kereta ku yang
dah kekurangan bunganya.. kenapa ke kelang..?
kerna harga tayar di sana jauh lebih murah jika dibandingkan di sekitar kuala lumpur..
agak banyak juga wang yang boleh dijimatkan.. (hampir RM80 untuk dua biji tayar..)
syukurlah sebab semuanya berjalan lancar.. walaupun hampir sejam menunggu.. disebabkan ramai pelanggan di kedai tersebut....

dalam perjalanan pulangnya.. aku melalui jalan hang tuah.. dan terpandang pula promosi
GT5.. di timesqare..

permainan PS3 yang lama aku tunggu selama ni..
dan aku tak lepaskan peluang untuk mencubanya.. agak menarik juga disebabkan paparannya adalah 3d..



maka nikmat tuhan mu yang manakah kamu sangkal..



Thursday, December 2, 2010

ps3 game killzone2 and hawx2 for sale


killzone2 untuk dijual
rm 80.. bleh nego agi.. till let go..
cod ampang..

region 3

still in good condition.. like new





hawx2 untuk dijual
rm 80.. bleh nego agi.. till let go..
cod ampang..

region 3

still in good condition.. like new













please e-mail me.. if interested kicapcuka@gmail.com

Thursday, July 22, 2010

ultraviolet


pandangan lebah atau burung
















kita nampak





kalau mata kita boleh mengesan sinar uv












hi... dah hampir setengah purnama rasanya hamba tak menulis di blog nie...
tapi tak per... jangan bimbang...

kali ni hamba nak berkongsi-kong-sie-kong sie nie... alamak tersilap nyanyi lagu tahun baru china la pulak... k cukup...

sinar uv... hah tu die...
tahu kah korang bahawa setengah setengah mata haiwan lain boleh mengesan sinar uv... contoh ikan, burung, dan juga serangga.. seperti lebah...

so apa yang haiwan-haiwan ni lihat tak sama dengan apa yang kita lihat...(ha....)
ada pendapat daripada orang yang bijak sana mengatakan ada setengah2 burung melihat dunia nie lebih cantik dari pandangan kita.. sebab burung ni dapat lihat sinar uv dan cahaya nampak..
kalau tak caya.. g tanya burung kakak tua... sebab dia dah tua.. mesti banyak pengalaman...(gurau jer tu..)

semua gambar yang kat atas tu.. aku ambik dari web page orang.. (bee vision)
type jer... menarik kan...

salam...

Friday, July 9, 2010

apa lar aku nie...















first time godek-godek pml nie...Add Videopastu rasa best lak... sebab boleh buat cam tu...
hohohohoho........

Thursday, June 24, 2010

salam...

nak kongsi sikit... kalau korang belum tau...
aku selalu gak tengok movie.. pastu cari subtitle... dan paste kat dlm folder yang sama...
sebab tak berapa paham... kalau ada subtitle english tu dapat la paham sikit...

so aku pun ada gak terpikir... cam mana dia orang buat subtitle ni dan matchingkan ngan movie...
pastu ari nie.. entah cam mana... terserempak lak software nie...





kekadangtu ada gak subtitle yang kita daownload tak matching ngan video...
so dengan adanya software nie... boleh la aku edit nak cepatkan ker atau nak lambatkan...

so tu jer nak bagi tau... thank you..

jumpa agi..

Tuesday, June 22, 2010

seakan sama tapi tak serupa

salam...

tengah asyik duk godek cari schedule world cup nie terjumpa lak gambor ronnie... pastu teringat lak yang ronnie nie cam muka drumer kump. wings yang aku minat tu...

skali terjumpa lak... tapi seakan sama kan...

sorang tu main bola... yang sorang agi drumer...

tapi yang tak tahan tu... rambut pun lebih kurang sama....



k... bye...

Tuesday, May 4, 2010

balik kmpong agi

salam....

dah kat sebulan rasanya tak bercerita ngan monitor ni...
tapi kali ni cuma nak bercerita... minggu lepas balik kampong... best kan.. dapat jumpa sedara-mara.. mak ayah.. yang rasanya lama tak jumpa..(padahal baru sebulan lebih)

tapi betul la... kalau jumpa mak ayah nie... dapat tenang kan hati...

tapi kadang-kadang tu aku ada gak terpikir... apa balasan yang kita akan dapat kalau kita buat baik...
knapa kebaikan tu tak terus je kita dapat...?

betul la kata sorang tu yang aku ada terbaca e-mailnya...
walaupun kita buat baik... tak semestinya kebaikan kita tu akan kita dapat seperti yang kita harapkan... kadang-kadang tu kita tak terpikir pun... tapi... nikmat-nikmat tu datang tampa kita sangkakan.... mungkin balasan dari kebaikan kita yang lepas...

so moral of the story... tak yah la.. kita nak mengungkit... buat la baik.. selagi boleh...

time balik kampong tu... sempat lak gi chendering...
tapi kali ni... boleh mandi.... yes... best sangat.... air tenang.. tak banyak ombak... air jernih...

tengah syok mandi tu... ternampak lak rumpai laut yang terapong dengan tenang... kat atas air tu... ngan bunyi ombak yang tak berapa kuat tu... angin yang best la...

tak der photo yang nak aku gambarkan...

maka nikmat tuhan mu yang manakah yang kamu dustakan...

Thursday, April 8, 2010

BIRDS' SPECIAL RESPIRATORY SYSTEM


Salam....

lama benor rasernyer tak menaip.... dah tiba masanya rasernya aku menulih aper yang bermanfaat yang boleh aku kongsi bersama....

yang sebetulnya.... patikan ni aku ambik dari buku yang aku baca.... yang tak abih gi sampai sekarang.... 'Atlas of Creation' yang dikarang oleh Adnan Okhtar.... atau dikenali dengan nama Harun Yahya....
buku ni ada tiga jilid...

Banyak buku-buku yang boleh diperolehi dari website nya secara percuma... tapi dalam bentuk pdf.... dan salah satunya buku nie....

buku yang menyangkal theory Evolusi berdasarkan kepada penyelidikan yang dijalankan secara terperinci.... dan ilmiah serta mendedahkan bukti-bukti yang kukuh, disamping menceritakan tentang pembohongan teory tersebut yang didalangi oleh sekumpulan orang tertentu.... buku nie amat menarik bagi aku....
tapi baca tak abih gi...

tapi pasal system respirasi burung nie... apa yang menarik ialah... udara bersih akan masuk ke paru2 burung sama ada burung tu sedut atau pun hembus... menarikkan... bukannya cam kiter... kalau sedut... udara masuk ke peparu... kalau hembus... udara akan keluar daripada peparu kita.... tapi burung..... sama ada sedut atau hembus... udara akan masuk gak kat peparu dier.....

ini kerana paru2 burung mempunyai kantung udara... time dia sedut udara... udara bersih akan masuk ke kantung udara dan peparunya.... dan bila hembus lak.... udara dari kantung tadi akan masuk ke peparu lak... dan udara kotor akan keluar macam biasa...

menarikkan....

kenapa... sistem pernafasan burung ni direka bentuk seperti itu....
dan siapakah yang menghasilkan sistem yang sangat menarik ni....

maka nikmat tuhan mu yang manakah yang kamu dustakan. (ayat yang diulang dalam surah Ar-rahman)

Wednesday, March 31, 2010

test

jom test IQ anda...



nie cam ne nak start... nie...
ala hai cam main dam haji tu... click mana2 satu...
pastu makan.... sampai tinggal satu jer.... ha...

cam nie




mai kiter tengok siaper yang kener....

Tuesday, March 23, 2010

pantai chendering :

suaaasana... yang indah dan permaiiiiii.....
pohonnnn nyior pun melambaiiii....

ala... nie lagu ali cat nie... tapi tak tau tajuk dier.... tak per la....

nie la pantai yang aku tak miss kalau balik kampong.... tempat yang boleh mententeramkan jiwa yang kacau-bilau... tengok laut yang terbentang luas sambil mendengar deruan ombak.... fuh.... memang........ 'memang lah'

tapi memang best la tempat nie... tapi time balik kampong baru2 nie.... tak sempat nak mandi... pergi tengok jer... sebab angin kuat... tak sesuai nak mandi.... tapi tak per... jangan susah hati bulan 4 nie aku balik agi... mesti dah bleh mandi nyer...


anak buah aku tu... kalau aku balik jer.... mesti ajak aku gi tempat nie.... 'padahal orang yang menulis nie yang nak pergi sebenarnya tapi malu2 lak....'

aku selalu jer cakap kat anak buah aku... tu... 'kalau tak der orang mandi... kiter tak leh mandi...'
sebabnyer......

jeng jenjeng....


hah.... tu dier.... tu pasal la.... tapi aku gi jugak.... tapi mandi kat tepi jer... tak yah la gi ketengah nun...

kalau kail panjang sejengkal.... lautan dalam usah di duga.... kan...
tak yah la nak pancing ikan besar.... pancing ikan kecik.. dah la... aper.... ikan kecik ok aper... kan
nie tidak... nak jugak ikan yang lari dalam guni tu.... hem... menyampah betul..... kay la.

Monday, March 15, 2010

tuai padi

tuai padiiiii.... antaraaaa.. masakkk...
esok jangannnn... mmm... mmmm... mmmm..
intai kaseh.... antaaaraaa... nampakkkk...
esok jangan... rinduuuu... rinduann....

alamak menyanyi la pulak.... tapi tak ingat...

nak jer karok bawak lagu nie...

k.. minggu lepas tak buat aper...
ari jumaat tu gi main badminton... malam 8 sampai 10..
hoho... penat gak tu... walaupun kaki nie still lagi injured...
main kat tasek ampang hilir... best gak main kat situ...

esok nya lak main badminton gi.. 9 pagi sampai 11.00...
boleh dikatakan aku punyaer part time la tu... pada hari minggu tapi kali nie gi kat sport planet
ampang...

ari ahadnya lak... gi batang kali... check drive shaft naikkan aku.. sebab hujung minggu nie aku nak 'baaaaalik kampongg.... ho..ho.. hooooo.. balik kampong...'

ha... joyahsoprt ngan mirs. ecam.... kalau nak kirim aper-aper... bagitau
awal awal yer.... k..



tapi yang bestnyer malam tadi... tengok badminton
Lee chong wei lawan mamat jepun tu... Kenegi tako(betul agaknyer)...
aku tengok dengan fanatiknyer sampai tertepuk tangan time l.c.w dapat mate...
hooooo... dasyat...

saper yang tengok game tu yang sokong Tako... mesti tak puah ati...
sebab mate akhir tu tak betul.... k lah... same-same lah kiter g berlatih
main badminton kat sport planet ampang...
nak try jumping smash... skali...

aku nak main badminton sambil lari dalam guni... bleh ak...
ataupun menyemash sambil tangan dalam poket.... mesti nampak poyo kan....
ha... jln2 sambil tangan dlm poket... jangan lak jeles ngan aku kalau aku bleh
smash cam tu.... hahahahahahaha.....

akhir kata... sama2 sama lah bersukan untuk turunkan berat badan... acam...

Wednesday, March 10, 2010

tertido kat opis

terok betul ari nie,,
aku tertido kat opis,, lepas lunch
dan yang paling teruk tu bos aku yang kejutkan,, heh malu betul,,
bukanya aper ntah la raser best lak ari nie,, bleh jer tertido kat opis,, hem

Monday, March 8, 2010

177

tak der aper nak tulis,
tapi semalam g main badminton,, tapi ari nie sakit pinggang sebab terseliuh,, nak cakap terer tu tak la,, pastu gi kenduri member,, pastu g main bowling,, tu yang title 177 tu,, first time dapat cam tu,,
member aku cakap sebab main time maghrib,, entah la,, k
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...