Thursday, July 22, 2010

ultraviolet


pandangan lebah atau burung
















kita nampak





kalau mata kita boleh mengesan sinar uv












hi... dah hampir setengah purnama rasanya hamba tak menulis di blog nie...
tapi tak per... jangan bimbang...

kali ni hamba nak berkongsi-kong-sie-kong sie nie... alamak tersilap nyanyi lagu tahun baru china la pulak... k cukup...

sinar uv... hah tu die...
tahu kah korang bahawa setengah setengah mata haiwan lain boleh mengesan sinar uv... contoh ikan, burung, dan juga serangga.. seperti lebah...

so apa yang haiwan-haiwan ni lihat tak sama dengan apa yang kita lihat...(ha....)
ada pendapat daripada orang yang bijak sana mengatakan ada setengah2 burung melihat dunia nie lebih cantik dari pandangan kita.. sebab burung ni dapat lihat sinar uv dan cahaya nampak..
kalau tak caya.. g tanya burung kakak tua... sebab dia dah tua.. mesti banyak pengalaman...(gurau jer tu..)

semua gambar yang kat atas tu.. aku ambik dari web page orang.. (bee vision)
type jer... menarik kan...

salam...

Friday, July 9, 2010

apa lar aku nie...















first time godek-godek pml nie...Add Videopastu rasa best lak... sebab boleh buat cam tu...
hohohohoho........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...